Podobnie jak w roku ubiegłym 8 listopada uczniowie klas 0-III
włączyli się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje
moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia
i Gotowania.
Uczniowie najpierw założyli odpowiednie stroje
(fartuszki i czepki lub chusteczki), umyli ręce, następnie
przygotowywali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie.
Na „stolikach
śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne sałatki
owocowe i warzywne, niesamowicie zachęcające przekąski oraz pyszne
soki.
Oprócz tego
przeprowadzono pogadanki na temat roli śniadania, jako
najważniejszego posiłku w ciągu dnia.
Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki
i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach.
Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko
zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia,
o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał,
ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków
czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o
niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są
niezdrowe.
Akcja była dla uczniów
wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła
ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w
diecie człowieka.
W roku szkolnym 2016/2017 klasa III szkoły podstawowej już po
raz kolejny wzięła udział w Programie Edukacyjnym „Śniadanie
daje moc”.
W ramach misji:
·
została
przeprowadzona lekcja na temat tajemniczych substancji,
·
układaliśmy opowiadania
związane ze zdrowym żywieniem,
·
rozgrzewaliśmy nasze komórki nerwowe poprzez rozwiązywanie
zagadek logicznych,
· wykonaliśmy zaproszenia na DZIEŃ ŚNIADANIE DAJE MOC,
·
stworzyliśmy
specjalne zegary mówiące o jakich porach powinniśmy jeść
posiłki. Pierwszy przekazaliśmy naszej Pani Dyrektor. Zegar
został zawieszony w pokoju nauczycielskim, aby zachęcał
do wprowadzenia pozytywnych zmian w jadłospisie. Drugi
powędrował do klasy „0”, by dzieci od najmłodszych lat
wiedziały, jak
zaplanować posiłki oraz cieszyły się dobrym samopoczuciem i
zdrowiem.
·
napisaliśmy
nasze plany dnia, w których uwzględniliśmy, ile czasu poświęcamy
na aktywny wypoczynek,
·
przygotowaliśmy przedstawienie dla młodszych kolegów i
koleżanek. Oprócz dużego zaangażowania w przygotowanie
warzywnych kostiumów, staraliśmy się
zaprezentować obszerną wiedzę na temat witamin i
minerałów, jakie zawierają warzywa i owoce. Do zadania
podeszliśmy z dużą odpowiedzialnością, sami znaleźliśmy
materiały i przedstawiliśmy je w przystępny sposób.
Zorganizowaliśmy również konkurs i przygotowaliśmy drobne
upominki,
·
uczyliśmy
się, jak prawidłowo myć ręce. Aby przyswoić sobie ważność tego
prawidłowego nawyku ułożyliśmy własny wierszyk i
zaprezentowaliśmy go na forum klasy.
·
przygotowaliśmy plakaty o roli śniadania,
·
wspólnie z
rodzicami wykonaliśmy zdrowe śniadanie i zdrowy, pyszny obiad,
·
uczestniczyliśmy w zajęciach, gdzie zostały omówione zasady
komponowania pożywnego obiadu,
·
ułożyliśmy
przepisy na zdrowy posiłek z wykorzystaniem kaszy, ryżu. Była to
wspaniała przygoda na drodze do smacznego i zdrowego jedzenia,
·
układaliśmy
hasła promujące ruch i
picie wody, a także tworzyliśmy rebusy, co było dla nas
świetną zabawą i ciekawym doświadczeniem,
·
hodowaliśmy warzywa w
doniczkach,
·
wykonaliśmy
komiksy o bohaterach, którzy towarzyszyli nam przez cały czas
realizowania projektu: Poli, Maksie i Wszystkojadzie z
wykorzystaniem 12 zasad zdrowego odżywiania.
Dzień 8 listopada był w naszej szkole wyjątkowy, a
mianowicie był to „Dzień Sniadanie Daje Moc”. Uczniowie klas 0 –
III wzięli udział w tym wydarzeniu i przygotowali różnorodne
zdrowe posiłki, począwszy od kanapek po koktajle, sałatki i soki
owocowe. Po wykonaniu naszych przysmaków, posiłki trafiły na
stoły.
W
roku szkolnym 2013/2014 nasza szkolna społeczność wzięła
udział w akcji „Śniadanie daje moc! Celem programu jest
zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania
w diecie dziecka, a także przyczynianie się (pośrednio) do
obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez
edukację. Program zapewnia również edukację najmłodszych poprzez
zaangażowanie rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego
żywienia dzieci.
Dnia 8 listopada 2013 r. odbyło się ogólnopolskie święto: Dzień
Zdrowego Śniadania. Tego dnia uczniowie wraz z nauczycielami i
rodzicami przygotowali pyszne kolorowe i pożywne śniadania. Na
stołach pojawiły się prawdziwe bomby witaminowe, a mali kucharze
wyczarowali z przygotowanych produktów pyszne kolorowe kanapki,
serowe łódki, kanapkowe uśmiechnięte buzie, sałatki owocowe i
wiele, wiele innych wspaniałych potraw. Ten dzień przypomniał
dzieciom rolę śniadania, zwłaszcza dla młodych, rozwijających
się organizmów. Omówiliśmy również zasady zdrowego odżywiania,
wartości odżywcze warzyw, owoców i wybranych produktów.
Nauczyciele klas O- II przeprowadzili również zajęcia na
podstawie 12 zasad zdrowego odżywiania. Dzięki przygotowanym
przez metodyka scenariuszom najmłodsi dowiedzieli się co stanowi
podporę mocnych kości, dlaczego trzeba myć ręce przed jedzeniem,
jakie witaminy i minerały kryją się w owocach i warzywach, a
przede wszystkim dlaczego zawsze należy wychodzić do szkoły po i
ze śniadaniem. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe
odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Lista 12 zasad zdrowego
odżywiania zaczyna się od mycia rąk, o czym nawet dorośli często
zapominają. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o
stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał,
ryby i mięsa i chleb zamiast bułek, a także picie wody czy
soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o
niezbędnym ruchu oraz o małej słabości do … słodyczy i chipsów,
które nie są zbyt zdrowe. Nauczyciele z przeprowadzonych śniadań
edukacyjnych przygotowali prezentację, która następnie brała
udział w konkursie na reportaż z Klubów Śniadaniowych.
Nauczyciele klas 0, II wspólnie z rodzicami wzięli udział w konkursie i złożyli wniosek grantowy Śniadanie Daje Moc, w którym zaproponowali działania związane ze zdrowym odżywianiem m.in. wycieczki, konkursy, przygotowywanie zdrowych posiłków.
Wszystkie te działania z pewnością przyczyniły się do utrwalenia
zdrowych nawyków żywieniowych naszych uczniów, ale również
wzmocniły integrację szkolnej społeczności.