Podobnie jak w roku ubiegłym 8 listopada uczniowie klas 0-III włączyli się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

     Uczniowie najpierw założyli odpowiednie stroje (fartuszki i czepki lub chusteczki), umyli ręce, następnie przygotowywali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie.

     Na „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne sałatki owocowe i warzywne, niesamowicie zachęcające przekąski oraz pyszne soki.

     Oprócz tego przeprowadzono pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.

 

     Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.

   


W roku szkolnym 2016/2017 klasa III szkoły podstawowej już po raz kolejny wzięła udział w Programie Edukacyjnym „Śniadanie daje moc”. W tym roku działania wzbogacone zostały o realizowanie misji  klasowych, domowych i specjalnych. W sumie wykonaliśmy aż siedemnaście różnorodnych misji śniadaniowych, które wymagały od nas dużego zaangażowania, poszukiwania ciekawych rozwiązań i twórczej aktywności.

W ramach misji:

·         została przeprowadzona lekcja na temat tajemniczych substancji,

·          układaliśmy opowiadania związane ze zdrowym żywieniem,

·         rozgrzewaliśmy nasze komórki nerwowe poprzez rozwiązywanie zagadek logicznych,

·         wykonaliśmy zaproszenia na DZIEŃ ŚNIADANIE DAJE MOC,

·         stworzyliśmy specjalne zegary mówiące o jakich porach powinniśmy jeść posiłki. Pierwszy przekazaliśmy naszej Pani Dyrektor. Zegar został zawieszony w pokoju nauczycielskim, aby zachęcał  do wprowadzenia pozytywnych zmian w jadłospisie. Drugi powędrował do klasy „0”, by dzieci od najmłodszych lat wiedziały, jak  zaplanować posiłki oraz cieszyły się dobrym samopoczuciem i zdrowiem.

·         napisaliśmy nasze plany dnia, w których uwzględniliśmy, ile czasu poświęcamy na aktywny wypoczynek,

·         przygotowaliśmy przedstawienie dla młodszych kolegów i koleżanek. Oprócz dużego zaangażowania w przygotowanie warzywnych kostiumów, staraliśmy się  zaprezentować obszerną wiedzę na temat witamin i minerałów, jakie zawierają warzywa i owoce. Do zadania podeszliśmy z dużą odpowiedzialnością, sami znaleźliśmy materiały i przedstawiliśmy je w przystępny sposób. Zorganizowaliśmy również konkurs i przygotowaliśmy drobne upominki,

·         uczyliśmy się, jak prawidłowo myć ręce. Aby przyswoić sobie ważność tego prawidłowego nawyku ułożyliśmy własny wierszyk i zaprezentowaliśmy go na forum klasy.

·         przygotowaliśmy plakaty o roli śniadania,

·         wspólnie z rodzicami wykonaliśmy zdrowe śniadanie i zdrowy, pyszny obiad,

·         uczestniczyliśmy w zajęciach, gdzie zostały omówione zasady komponowania pożywnego obiadu,

·         ułożyliśmy przepisy na zdrowy posiłek z wykorzystaniem kaszy, ryżu. Była to wspaniała przygoda na drodze do smacznego i zdrowego jedzenia,

·         układaliśmy hasła promujące ruch i  picie wody, a także tworzyliśmy rebusy, co było dla nas świetną zabawą i ciekawym doświadczeniem,

·          hodowaliśmy warzywa w doniczkach,

·         wykonaliśmy komiksy o bohaterach, którzy towarzyszyli nam przez cały czas realizowania projektu: Poli, Maksie i Wszystkojadzie z wykorzystaniem 12 zasad zdrowego odżywiania.

         Dzień 8 listopada był w naszej szkole wyjątkowy, a mianowicie był to „Dzień Sniadanie Daje Moc”. Uczniowie klas 0 – III wzięli udział w tym wydarzeniu i przygotowali różnorodne zdrowe posiłki, począwszy od kanapek po koktajle, sałatki i soki owocowe. Po wykonaniu naszych przysmaków, posiłki trafiły na stoły.

 


W roku szkolnym 2013/2014   nasza szkolna społeczność wzięła udział w akcji „Śniadanie daje moc! Celem programu jest zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka, a także przyczynianie się (pośrednio) do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację. Program zapewnia również edukację najmłodszych poprzez zaangażowanie rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego żywienia dzieci.

Dnia 8 listopada 2013 r. odbyło się ogólnopolskie święto: Dzień Zdrowego Śniadania. Tego dnia uczniowie wraz z nauczycielami i rodzicami przygotowali pyszne kolorowe i pożywne śniadania. Na stołach pojawiły się prawdziwe bomby witaminowe, a mali kucharze wyczarowali z przygotowanych produktów pyszne  kolorowe kanapki, serowe łódki, kanapkowe uśmiechnięte buzie, sałatki owocowe i wiele, wiele innych wspaniałych potraw. Ten dzień przypomniał dzieciom rolę śniadania, zwłaszcza dla młodych, rozwijających się organizmów. Omówiliśmy również  zasady zdrowego odżywiania, wartości odżywcze warzyw, owoców i wybranych produktów. 

Nauczyciele klas O- II przeprowadzili również zajęcia na podstawie 12 zasad zdrowego odżywiania. Dzięki przygotowanym przez metodyka scenariuszom najmłodsi dowiedzieli się co stanowi podporę mocnych kości, dlaczego trzeba myć ręce przed jedzeniem, jakie witaminy i minerały kryją się w owocach i warzywach, a przede wszystkim dlaczego zawsze należy wychodzić do szkoły po i ze śniadaniem. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Lista 12 zasad zdrowego odżywiania zaczyna się od mycia rąk, o czym nawet dorośli często zapominają. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa i chleb zamiast bułek, a także picie wody czy soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o niezbędnym ruchu oraz o małej słabości do … słodyczy i chipsów, które nie są zbyt zdrowe. Nauczyciele z przeprowadzonych śniadań edukacyjnych  przygotowali prezentację, która następnie brała udział w konkursie na reportaż z Klubów Śniadaniowych.

Nauczyciele klas 0, II wspólnie z rodzicami wzięli udział w konkursie i złożyli wniosek grantowy Śniadanie Daje Moc, w którym zaproponowali działania związane ze zdrowym odżywianiem m.in. wycieczki, konkursy, przygotowywanie zdrowych posiłków.

Wszystkie te działania z pewnością przyczyniły się do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych naszych uczniów, ale również wzmocniły integrację szkolnej społeczności.